Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτη μεγάλη εξαφάνιση ειδών

Η δραστική μείωση των ψαριών οδηγεί σε αδιέξοδο και τον κλάδο των αλιέων

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, κυρίως τα μεγάλα ψάρια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και υπάρχει μια προφανής εξήγηση για αυτό: Οι άνθρωποι προτιμούν να πιάνουν τα μεγάλα ψάρια. Ο Δημήτρης Ζανές, πρώην πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Νοτίου Αιγαίου, που ψαρεύει με σημείο εκκίνησης την Άνδρο, δίνει μια διαφορετική διάσταση, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής αλιείας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση της ελληνικής παράκτιας αλιείας μαζί με τα ψάρια.

«Για να ψαρέψουμε μεγάλα ψάρια πρέπει πρώτα να τα βρούμε», αναφέρει, επισημαίνοντας, επίσης, ότι είναι «πρώην» πρόεδρος, γιατί δεν υπάρχει ομοσπονδία πλέον. «Η νομοθεσία επιτρέπει να φτιάξουμε σε περιφερειακό επίπεδο οργανώσεις με τους άλλους παραγωγούς. Δηλαδή, εγώ τι κοινό μπορεί να έχω με τον μελισσοκόμο της Τήνου ή τον κτηνοτρόφο της Σίφνου;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Οι ερευνητές στο Στάνφορντ, με επικεφαλής τον παλαιοβιολόγο Τζόναθαν Πέιν της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου, εξέτασαν τα εξαφανισμένα είδη ψαριών με βάση τα απολιθώματα τα τελευταία 500 χρόνια. Η μελέτη υπολόγισε ότι ένας δεκαπλασιασμός του μεγέθους ενός ψαριού αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εξαφάνισής του. Το πιο σημαντικό από τα ευρήματα της έρευνας είναι πάντως ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτη μεγάλη εξαφάνιση ειδών, η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει τις προηγούμενες στον αριθμό των ειδών και στην ταχύτητα με την οποία θα εξαφανιστούν.

Διαβάστε την συνέχεια στο: http://www.ypaithros.gr/i-drastiki-meiosi-ton-psarion-odigei-se-adieksodo-kai-ton-klado-ton-alieon/