Ο Ανδρέας Βαρτελάτος είχε ταυτίσει τη ζωή του με την αλιεία όπως κατά καιρούς έκαναν εκατοντάδες Πρεβεζάνοι.
Ο ίδιος για πολλά χρόνια ήταν και ικανός ψαράς αλλά και πετυχημένος ιχθυέμπορος.
Ήταν ο μοναδικός που από όταν έκλεισε η λαϊκή αγορά της Πρέβεζας με τα κρεοπωλεία και τα ψαράδικα, κράτησε εκεί δίπλα το στέκι του και το μαγαζάκι του, στην καμάρα που ήταν η είσοδος της παλιάς λαϊκής αγοράς. Εκεί είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν τα τελευταία χρόνια οι Πρεβεζάνοι, καθώς συνομιλούσε με όλους χωρίς να λείπει το χιούμορ, τα πειράγματα και ο αυθεντικός Πρεβεζάνικος χαβαλές.
Ο Ανδρέας ήταν από αυτούς που το 1975, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Σπύρο Κατηνιώτη, ξεκίνησαν τη γιορτή της σαρδέλας για να τονίσουν τον ψαράδικο χαρακτήρα της Πρέβεζας. Μία από τις ξεχωριστές ιστορίες του ήταν ότι όταν κάποιοι Αλβανοί είχαν κλέψει το σκάφος του Λιμεναρχείου από το λιμάνι της Πρέβεζας και το πήγαν στην Αλβανία, χρειάστηκε η μεσολάβησή του, αφού είχε άριστες εμπορικές σχέσεις με Αλβανούς ψαράδες που βρήκαν το σκάφος και το επέστρεψαν στο Λιμεναρχείο.
Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 70 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 1η Μάη, στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου Πρέβεζας.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι που συνθέτουν την αυθεντική ψυχή της Πρέβεζας έτσι όπως την γνωρίζουν οι Πρεβεζάνοι, αναχωρούν σιγά-σιγά.
Έτσι, μια ακόμη «μορφή» που συνέδεε το χθες με το σήμερα, αποτελεί παρελθόν. Γιατί «μορφές» μιας πόλης σαν τη δική μας δεν είναι μόνο οι επίσημοι ή οι «άρχοντες», αλλά κυρίως οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφήνουν τα χνάρια τους στην Πρέβεζα.

Δημήτρης Λούπας

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή του άρθρου : http://prevezaposto.gr