Αντιμέτωποι με πρόστιμα, που τους επέβαλε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου (ΚΛΗ), ήρθαν την Παρασκευή (28/4) και το Σάββατο (29/4) τρεις άνδρες, οι οποίοι επέλεξαν να βουτήξουν και να πιάσουν αχινούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΚΛΗ εντόπισαν την Παρασκευή δύο άνδρες σε παραλίες της Αμμουδάρας και του Ανισσαρά αντίστοιχα, να επιδίδονται σε ερασιτεχνική αλιεία έχοντας στην κατοχή τους ποσότητα με το συγκεκριμένο αλίευμα. Ο ένας από αυτούς είχε στην κατοχή του 310 αχινούς, ενώ ο άλλος 100. Επιπλέον, το Σάββατο, οι Λιμενικοί εντόπισαν έναν ακόμη ερασιτέχνη ψαρά στην παραλία της Αμμουδάρας, ο οποίος είχε στην κατοχή του 100 αχινούς. Και στους τρεις επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Οι περισσότεροι από τους αχινούς, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον
.
Όπως τονίζεται από το ΚΛΗ, τα κοινά πρόστιμα για ερασιτεχνική αλιεία ξεκινούν από 300 ευρώ, ενώ αν το ίδιο άτομο εντοπιστεί εκ νέου να ψαρεύει, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Επίσης, η ποσότητα αχινού που επιτρέπεται να αλιεύεται είναι τα 20 τεμάχια.

Να σημειωθεί ότι η περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται το μάζεμα του αχινού είναι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Δεκέμβριος, αρκεί η ποσότητα του συγκεκριμένου αλιεύματος να μην ξεπερνά τα 20 τεμάχια.

Μέχρι και το 2014, η αλιεία του αχινού απαγορευόταν εντελώς. Όταν γίνεται από σκάφος, ο ψαράς δεν πρέπει να πιάνει περισσότερους από 30 αχινούς.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εφιστά την προσοχή και τονίζει ότι από την Πρωτομαγιά τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της αλιείας με ψαροντούφεκο.

Πηγή : http://www.ekriti.gr