Νέο ρεκόρ σε όγκο και αξία εξαγώγιμων προϊόντων κατέγραψαν και το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) με “πρωταγωνιστές” προϊόντα όπως τα ορυκτέλαια πετρελαίου, τα φάρμακα λιανικής πώλησης, το αλουμίνιο σε πλάκες ,το παρθένο λάδι,οι ελιές, τα τυριά και φυσικά… ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ!

Τα εξαγώγιμα προϊόντα σημείωσαν αύξηση 1,2%(225,5 εκ. ευρώ) με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να πετυχαίνουν τα αγροτικά προϊόντα (7,6%) με αποτέλεσμα η συνολική αξία των εξαγωγών να διαμορφωθεί στα 25,11 δις ευρώ.

Αποδέκτες των περισσοτέρων ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων .εξακολουθούν να παραμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με αύξηση 2,9% πέρυσι στο ποσοστό απορρόφησης ),ενώ ακολουθούν οι τρίτες χώρες με μείωση το 2016 στην απορρόφηση ελληνικών προϊόντων κατά 6,5%.Συνολικά τα ελληνικά προϊόντα κατευθύνονται σε ποσοστό 67,8% σε χώρες της Ε.Ε και 32,2% σε τρίτες χώρες με δέκα σημαντικότερους κατά σειρά προορισμούς την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ το Ην. Βασίλειο, το Λίβανο ,τη Ρουμανία και την Αίγυπτο.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ,ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί πως το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων Εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει ,καθώς στην οικονομία κυριαρχεί η αβεβαιότητα .Την ώρα που η ευρωοικονομία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα ανακάμπτει, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια άλλη ευκαιρία εξόδου από την κρίση” τόνισε στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος η πρόεδρος των Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη αναφορικά με τις φετινές προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων κάνοντας λόγο για αναμενόμενη αύξηση του 3,5% και με πρόβλεψη για το 2018 στο 4%.