Ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο τομέα των εξαγωγών μετά από τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Και παρά το γεγονός πως τόσα χρόνια οι Έλληνες κέρδιζαν αρκετά χρήματα από τον τομέα της αλιείας, τα τελευταία έξι χρόνια που η οικονομική κρίση έχει πλήξει την χώρα, ο τομέας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα με τις απώλειες να είναι μεγάλες.

Η Wall Street Journal σε ένα εκτενές της ρεπορτάζ προσπαθεί να αναδείξει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, φιλοξενώντας δηλώσεις ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με τον τομέα αυτό και οι οποίοι εξηγούν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή που δεν καταφέρνουν πολλές φορές να βγάλουν ούτε τα προς το ζην.

Την ίδια ώρα, μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, που κάποτε κέρδιζαν πολλά χρήματα, πνίγονται αυτή την στιγμή στα χρέη, σχολιάζει το δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα πως λίγοι είναι εκείνοι που παραμένουν αισιόδοξοι και πιστεύουν πως η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σύντομα, την ώρα μάλιστα που η χώρα υπέγραψε ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη. Αλλά τα σκάφη της είναι μικρά και ανεπαρκή. Από το 2007, το πρόγραμμα της ΕΕ έχει καταβάλει 63 εκατ. ευρώ προκειμένου να απομακρυνθούν 988 αλιευτικά σκάφη από τις θάλασσες. Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει περίπου το 20% και τα υπόλοιπα η Ευρώπη, σχολιάζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Αναδημοσίευση από: dimokratiki.gr