Καταρχήν θα πρέπει να εντοπίσετε μια «καλή» τοποθεσία  για να επιχειρήσετε να πιάσετε ένα  μαγιάτικο. Όπως σε κάθε ψάρεμα έτσι και τώρα θα πρέπει να είσαστε εφοδιασμένοι με αρκετή υπομονή. Τα μαγιάτικα αρέσκονται στο να  βρίσκονται σε βαθειά νερά (15-45 μ.) και σε περιοχές με φυσικές/ τεχνητές  κατασκευές (όπως ναυάγια, ύφαλοι,ξέρες κτλ)  όταν είναι  ο ήλιος χαμηλά . Για τον εντοπισμό τέτοιων θέσεων, η γνώμη ενός έμπειρου «ψαρα», ένας  υδατοχάρτης και τα τοπικά καταστήματα με είδη αλιείας θα φανούν χρήσιμα στην εύρεση μιας τέτοιας  ” καλής” τοποθεσίας προκειμένου να ολοκληρώσετε τον στόχο σας.

Χρησιμοποιήστε ένα Rig  (Αρματωσιά) παράμαλλο που δεν είναι ευρέος διαδεδομένο στην Ελλάδα . Η διαφορά από τα γνωστά παράμαλλα είναι ότι στο  παράμαλλο Rig ,πρώτα δένουμε το αγκίστρι στην πετονιά, σε μήκος ανάλογο του βάθους που θέλουμε να ψαρέψουμε και έπειτα δένουμε το παράμαλλο, που κατασκευάσαμε, στο βαρίδι που είναι τοποθετημένο στον απελευθερωτή μας. Το παράμαλο θα μοιάζει κάπως έτσι:

3br_3

Εφόσον τα μαγιάτικα τσιμπήσουν το δόλωμα θα είναι πολύ δύσκολο με αυτόν τον τρόπο να απελευθερωθούν. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι όλοι οι κόμποι και δεσίματα είναι καλά σφιγμένα.

Η τεχνική είναι να τραβάτε την πετονιά (συρτή)  ώστε να σύρεται το βαρίδι στην νοητή  γραμμή ψαρέματος που έχετε  επιλέξει. Θα πρέπει να νιώθετε το βαρίδι να «χτυπά» στον πυθμένα της θάλασσας έτσι ώστε το αγκίστρι να είναι 30εκ περίπου ψηλότερα από τον πυθμένα.

Επιλέξετε ένα δόλωμα το οποίο θα είναι ευάρεστο στο Μαγιάτικο. Οι σαρδέλες, αντσούγιες και τα καλαμάρια είναι μια πολύ καλή επιλογή δολώματος.

Τώρα υπομονή μέχρι  να δαγκώσει….

Όταν νιώσουμε μεγάλη παρατεταμένη πίεση στο τσίμπημα αυτό σημαίνει ότι το μαγιάτικο πιάστηκε στο δόλωμα. Τραβήξτε την πετονιά  προς μέρος σας (μάζεμα ) και στην συνέχεα αφήνετε την στο «χαλαρό». Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη έως ότου το ψάρι φτάσει στην επιφάνεια

Τέλος, επειδή αυτή η διαδικασία θα είναι επίπονη-πολύωρη και κουραστική,  να είστε έτοιμοι για μια μεγάλη μάχη!!!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: