Για ακόμα μία φορά οι άνανδροι, ανεγκέφαλοι και σαδιστές που βασανίζουν ζώα έβγαλαν το μένος τους πάνω σε ένα αθώο πλάσμα.

Μία φώκια στη Σάμο δολοφονήθηκε άγρια από εγκληματίες που την μαχαίρωσαν και την πυροβόλησαν πολλές φορές. Μάλιστα, οι ειδικοί εξετάζουν αν είναι η διάσημη Αργυρώ, η επίτιμη… λουόμενη του νησιού που τα τελευταία τρία χρόνια λιαζόταν στις ξαπλώστρες, έμπαινε στα μπαρ και ζούσε μαζί με τους κατοίκους.

Η νεαρή φώκια, ηλικίας περίπου 3,5 ετών βρήκε φριχτό θάνατο από «μάγκες» που την πυροβόλησαν στα ανοιχτά του Αιγαίου. Και σαν να μην φθάνει αυτό, επειδή δεν κατάφεραν να την τραυματίσουν (οι φώκιες έχουν 8 εκατοστά λίπους) και επιχείρησε να το σκάσει, την εγκλώβισαν σε ένα σημείο και της έριξαν δεκάδες σφαίρες, μία από τις οποίες της τρύπησε την σπονδυλική στήλη. Τα «δίποδα ζώα» που είναι πιο βίαια από τα υπόλοιπα, βλέποντας την φώκια να παραδίνεται βαριά τραυματισμένη, αποφάσισαν να την αποτελειώσουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση, τρυπώντας την με ένα αιχμηρό αντικείμενο και σκίζοντας στην κυριολεξία την δεξιά πλευρά της ράχης της, φθάνοντας μέχρι το στομάχι.

Ο εντοπισμός της κατακρεουργημένης φώκιας

Ψαράδες εντόπισαν το κουφάρι να επιπλέει και αμέσως ενημέρωσαν τα μέλη του «Αρχιπέλαγους». Λόγω του όγκου και του μεγάλου βάρους της φώκιας, οι επιστήμονες δεν περισυνέλεξαν την σορό και ακολούθησαν την πορεία της.

Τα ρεύματα την έστειλαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Σάμου και τελικά εκβράστηκε κοντά στο Μαραθόκαμπο.

Μάλλον είναι η Αργυρώ

Όλα δείχνουν πως θύμα των σαδιστών είναι η μικρή Αργυρώ, η μασκότ της Σάμου που είχε γίνει θέμα μέχρι και σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

Η φώκια που κατακρεουργήθηκε διαπιστώθηκε πως είναι γένος θηλυκού, ηλικίας περίπου 3,5 ετών και βάρους κοντά στα 220 κιλά. Η Αργυρώ έχει τα ίδια χαρακτηριστικά…

Τα σημάδια ταυτοποίησης δεν υπάρχουν στο σώμα του νεκρού ζώα, αλλά η αλλοίωση στο δέρμα του είναι τέτοια που δεν θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.

«Από μόνο του το περιστατικό είναι ειδεχθές, απάνθρωπο, σοκαριστικό. Αν όμως αποδειχτεί ότι ήταν η -Αργυρώ-, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα, τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τόσο το λιμεναρχείο στο Καρλόβασι όσο και τον εισαγγελέα Σάμου.

Μάλιστα, καταγγέλλει πως έχει και υποψίες για συγκεκριμένους ανθρώπους που συστηματικά αποδεκατίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά επειδή πιστεύουν ότι σκίζουν τα δίχτυα τους και τρώνε τα ψάρια, μειώνοντας το απόθεμα.

«Μια μικρή μειοψηφία ψαράδων που δεν χαρακτηρίζει το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών προβαίνουν σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Τα ίχνη τους είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες και στις Αρχές. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μετά και από αυτό το νέο έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού, είναι οι νησιώτες και οι επαγγελματίες της θάλασσας να συνδράμουμε, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτά τα εγκλήματα δεν είναι πλέον ανεκτά από την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσιμπίδης στο Έθνος.

Οι νεκρές φώκιες και η μείωση του πληθυσμού τους

Για την ιστορία, τα τελευταία δύο χρόνια, δώδεκα φώκιες Μονάχους-Μονάχους έχουν εκβραστεί σε ακτές του Βόρειου Αιγαίου, με τις περισσότερες να φέρουν σημάδια από πυροβολισμούς. Ενδεικτικό της ψυχοσύνθεσης των δολοφόνων, είναι το γεγονός ότι τρεις από αυτές είχαν ανατιναχθεί (!) με την χρήση δυναμίτιδας.

Πλέον, στην ανατολική Μεσόγειο έχουν απομείνει μόλις 400 φώκιες με τον πληθυσμό τους να μειώνεται σταδιακά. Από αυτές, οι 300 βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες ενώ ένας μικρός αριθμός τους έχει εντοπιστεί στις τουρκικές ακτές. Η Μονάχους-Μονάχους είναι το σπανιότερο θηλαστικό της θάλασσας στην Ελλάδα…

Μεγάλο σε σχέση με άλλες περιοχές πληθυσμό Μονάχους-Μονάχους συναντάμε στο Βόρειο Αιγαίο, ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν τα περιστατικά με νεκρές φώκιες που δολοφονούνται με αποτρόπαιους τρόπους. Οι δράστες «καμακώνουν» με πρωτοφανή αγριότητα τα μικρά θηλαστικά, τα πυροβολούν εν ψυχρώ στην σπονδυλική στήλη, ανάμεσα στα μάτια ή και στο στόμα ενώ κάποιοι τα ανατινάζουν με δυναμίτη.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα πολεμικά σκάφη από χώρες που πλέουν στα διεθνή ύδατα του Βορείου Αιγαίου και οι ηχητικοί παλμοί που εκπέμπουν έχουν «τρελάνει» τα δελφίνια και τα άλλα κητώδη που πανικοβάλλονται, λιποθυμούν και καταλήγουν! Και σαν να μην φθάνει αυτό, υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που τα σκοτώνουν με διάφορούς τρόπους αφού θεωρούν πως ευθύνονται για την μείωση των αλιευμάτων τους.

Οι ψαράδες που βασανίζουν δελφίνια

Από τις αρχές του 2017, στο βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν εκβραστεί πάνω από 25 νεκρά δελφίνια, αριθμός που αντιστοιχεί μόνο στο 10% του πραγματικού αριθμού, καθώς πολύ λίγα θηλαστικά εντοπίζονται νεκρά, τα υπόλοιπα είτε αποσυντίθενται στη θάλασσα είτε γίνονται βορά για άλλα ψάρια, ζώα και πουλιά στο νερό ή στις ακτές.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρία κατακρεουργημένα δελφίνια ξεβράστηκαν στις ακτές της Σκοπέλου φέροντας σημάδια φρικτής κακοποίησης: ήταν δεμένα με σχοινιά και μαχαιρωμένα.

Τα δελφίνια ακολουθούν τις τράτες, περιμένοντας τους ψαράδες να πετάξουν αλιεύματα προκειμένου να τραφούν. Οι ίδιοι καταγγέλλουν, σύμφωνα με το Έθνος, ότι έχουν δει «συναδέλφους» τους να μαχαιρώνουν επιτόπου τα δελφίνια που μπλέκονται στα δίχτυα τους, ή, το ακόμη πιο φοβερό, να τους κόβουν τα πτερύγια και να τα ρίχνουν πίσω στο νερό, με αποτέλεσμα ο θάνατός τους να είναι μαρτυρικός, γιατί το θηλαστικό δεν μπορεί να ανέβει πάνω και να αναπνεύσει, έτσι σπαρταράει για ώρες ή ακόμη και για μέρες, παλεύοντας να σωθεί…

Η Αργυρώ που λιαζόταν στις ξαπλώστρες και επισκεπτόταν τα μπαρ

Ήταν το 2014 όταν η Αργυρώ εντοπίστηκε νεογέννητη στα νότια της Σάμου. Η μικρή φώκια ήταν φοβισμένη και σοκαρισμένη καθώς η μάνα της είχε δολοφονηθεί.

Τότε οι επιστήμονες του «Αρχιπέλαγους» με μεγάλη δυσκολία την προσέγγισαν και την μετέφεραν στο Βαθύ, κοντά στα γραφεία του Ινστιτούτου, ενώ της έβαλαν και σημάδια για να την παρακολουθούν. Η μικρή φώκια πλησίαζε τις βαρκούλες, οι ψαράδες την τάιζαν και ένας από αυτούς, ο Κώστας Καραΐσκος, της έδωσε το όνομα «Αργυρώ».

«Ήταν μικρό, γυαλιστερό και γκρίζο, σαν ένα κομμάτι ασήμι. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε το Αργυρώ, αλλά ήθελα να τη φωνάζουμε κάπως. Σιγά σιγά έμαθε να ανταποκρίνεται. Από την Κυριακή που έμαθα ότι μια φώκια που της μοιάζει βρέθηκε πυροβολημένη, κλαίω. Ποιος άθλιος το έκανε αυτό; Θέλω να δω το κουφάρι, εγώ θα καταλάβω αν είναι η Αργυρούλα μου, από μωρό την ξέρω», λέει ο κ. Καραΐσκος στο Έθνος και η φωνή του σπάει.

Έτσι η Αργυρώ έμαθε να ζει με τους ανθρώπους και να τους εμπιστεύεται, δεχόμενη μάλιστα τα χάδια, γεγονός παράδοξο για μια φώκια. Τα καλοκαίρια την εντόπιζαν συχνά στις ξαπλώστρες να λιάζεται και κολυμπούσε μαζί με τους λουόμενους στις παραλίες των beach bars.

Κάποια στιγμή, είχε μπει μέσα και σε μία τράπεζα! Ένα βράδυ άκουσε την μουσική από ένα beach bar και της κέντρισε το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να κάνει θεαματική είσοδο. Ακόμα ένα γνωστό περιστατικό στη Σάμο με την Αργυρώ, έγινε γνωστό στις Αρχές όταν δύο ηλικιωμένες από το χωριό Κοκκάρι πήραν έντρομες την αστυνομία λέγοντας ότι «ένα τεράστιο ζώο, γυαλιστερό και με μουστάκια, κοιμάται στην είσοδο του σπιτιού και δεν μπορούμε να βγούμε».

Η αγνοούμενη Αργυρώ έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους 

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις κινήσεις της και την περασμένη εβδομάδα με επιστολή τους ζήτησαν από τον Σωκράτη Φάμελλο την μεταφορά της Αργυρώς και τον εποχικό περιορισμό της στον φυσικό κόλπο τού υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς, δεδομένου ότι η Αργυρώ είχε μεγαλώσει αρκετά και ήταν επικίνδυνη για τους λουόμενους (έλεγαν χαρακτηριστικά πως στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούσε μέχρι και να θανατώσει έναν κολυμβητή καταπλακώνοντάς τον), ενώ υπήρχε κίνδυνος και για τη δική της ζωή.

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά και έκτοτε δεν την έχει δει κανείς. Οι κάτοικοι την ψάχνουν και ιδιαιτέρως από την Κυριακή που έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε μια νεκρή φώκια, οι «ψαράδες» χτενίζουν τις απόκρημνες ακτές και οι ιδιοκτήτες των beach bars ψάχνουν ανάμεσα στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες…

Φωτογραφίες Αρχιπέλαγος & my-samos.blogspot.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από την πηγή που δημοσιεύτηκε : https://www.reader.gr