Σημάδια ετοιμασίας επικρατούν στα αλιευτικά λιμάνια της Καλύμνου, καθώς τα “ξιφιάδικα”, τα σκάφη που αλιεύουν ξιφία, τόνο και άλλα μεγάλα πελαγικά ψάρια, ετοιμάζονται για το μεγάλο αλιευτικό ταξίδι τους.

Μετά την άδεια που δόθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου, τα “ξιφιάδικα” ετοιμάζονται να “οργώσουν” το Αιγαίο, τόσο Βόρειο όσο και Νότιο, σε μια αλιευτική περιπέτεια που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλιεία ξιφία απαγορεύεται σε όλη τη Μεσόγειο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, αφήνοντας περιθώριο για αλιεία τόνου κατά την περίοδο αυτή.

Σε τοπικό website της περιοχής  μίλησαν ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του Α/Κ “ΚΑΠ. ΝΙΚΟΛΑΣ” Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΥ Σκεύος Πιζάνιας και ο πατέρας του, καπετάν Νικόλας, μοιραζόμενοι σκέψεις και συναισθήματα για τις προετοιμασίες και το πολυήμερο ταξίδι που τους περιμένει.

Παράλληλα,  καπετάν Κώστας Πιζάνιας, ένας έμπειρος κυβερνήτης ξιφιάδικου σκάφους, μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες από την πλούσια καριέρα του. Ξεκινώντας ως σφουγγαράς, ταξίδεψε σε όλο το Αιγαίο, τη Βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Συρία. Αργότερα, στράφηκε στην αλιεία των μεγάλων πελαγικών ψαριών, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την κτηνοτροφία, διατηρώντας μια ζωντανή σχέση με τη γη.

Η αφήγηση του καπετάν Κώστα, γεμάτη ζωντάνια και χιούμορ, μας έφερε πιο κοντά στον κόσμο της θάλασσας και στους ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτήν.