Στο κατώφλι της εξαφάνισης βρίσκεται ο κλάδος των αλιέων της λίμνης Πολυφύτου, οι οποίοι καλούν την πολιτεία σε άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που πλήττουν την αλιεία στην περιοχή.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, οι επαγγελματίες ψαράδες θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην Αγία Βαρβάρα, δίπλα στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, στις 11:00 π.μ., διεκδικώντας λύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρτίδη, Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της Λίμνης Πολυφύτου, η απαγόρευση αλιείας της καραβίδας τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπλουτισμού της λίμνης με άλλα είδη ψαριών, έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των εισοδημάτων και απειλεί την επιβίωση των αλιέων.

Επιπλέον, η μη ένταξή τους στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ διογκώνει το πρόβλημα, αφήνοντας τους αλιείς χωρίς ουσιαστική υποστήριξη σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων.

“Η υποβάθμιση του κλάδου μας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις όποιες φιλοδοξίες για ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου”, τονίζει ο κ. Κουρτίδης. “Ως Σύλλογος, δεν επιδιώκουμε απλώς την επιβίωση της αλιείας, αλλά οραματιζόμαστε τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξή της.

Καλούμε την πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματά μας και να προχωρήσει σε concrete ενέργειες για την στήριξη του κλάδου. Απαιτούμε άμεσες απαντήσεις, εισηγήσεις και μέτρα για να διασφαλίσουμε το μέλλον της αλιείας στην λίμνη Πολυφύτου”, καταλήγει ο κ. Κουρτίδης.

Η διαμαρτυρία των αλιέων αποτελεί μια έκκληση για βοήθεια, ένα ηχηρό μήνυμα αγωνίας για την διατήρηση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος και την προστασία ενός μοναδικού υδάτινου οικοσυστήματος.