Μετά από δύο χρόνια απουσίας, οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης χαίρονται ξανά την άδεια ψαρέματος σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού, χάρη στην συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, του Λιμεναρχείου και του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων που ίδρυσαν το 2022.

Η απαγόρευση του 2022 πυροδότησε αντιδράσεις, καθώς η εικόνα ερασιτεχνών ψαράδων στο λιμάνι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης για δεκαετίες. Η  ρύπανση του χώρου δημιούργησαν προβλήματα, οδηγώντας στην απαγόρευση.

Σήμερα, μια εβδομάδα μετά την άρση της απαγόρευσης, περίπου 300 ψαράδες επισκέπτονται ξανά το λιμάνι, φέρνοντας ζωντάνια σε μια γωνιά γεμάτη αναμνήσεις. Ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, αλλά και άνθρωποι που βασίζονται στο ψάρεμα για την καθημερινή τους τροφή, απολαμβάνουν ξανά την αγαπημένη τους ασχολία.

Η άδεια ψαρέματος ισχύει από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Μαΐου κάθε χρόνο, με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Οι ψαράδες οφείλουν να απομακρύνονται σε περίπτωση ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, ενώ απαγορεύεται η χρήση σαλαγκιάς και πολυάγκιστρου. Το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο στη Νοτιοανατολική πλευρά του Ναυταθλητικού Ομίλου.

Στο μέλλον, οι ερασιτέχνες ψαράδες ελπίζουν σε οριοθέτηση επιπλέον χώρων στο λιμάνι, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική σχέση τους με το χώρο και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της πόλης.

Πηγές: