Κρίση πλήττει τον αλιευτικό κλάδο, με την αύξηση του κόστους παραγωγής να ασκεί ασφυκτική πίεση στους επαγγελματίες. Η δραματική μείωση της αλιευτικής προσπάθειας φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μηχανιώνας, Γιώργος Μαρίτσας, μιλώντας στο Action24, έθιγε το φλέγον ζήτημα. Ανέφερε ότι η μείωση των αλιευμάτων στην αγορά οφείλεται primarily στην άνοδο του κόστους παραγωγής, με το πετρέλαιο να αποτελεί ασήκωτο οικονομικό βάρος.

Το υψηλό κόστος καυσίμων στερεί από τους αλιείς την δυνατότητα να ψαρεύουν σε εύφορα αλιευτικά πεδία, περιορίζοντάς τους σε παράκτιες ζώνες με πενιχρά αποτελέσματα. Τα οικονομικά αδιέξοδα από την άλλη, ωθούν πολλούς αλιείς στην εγκατάλειψη του κλάδου, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της αλιείας και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Η μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας αφήνει ανοιχτά πεδία στο Αιγαίο, τα οποία τείνουν να καλυφθούν από ξένους αλιείς, με ανησυχητικές γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η υποχώρηση της ελληνικής αλιείας υπονομεύει την άσκηση εθνικών δικαιωμάτων και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας.

Η επείγουσα οικονομική στήριξη προς τους αλιείς κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή κατάρρευσης του κλάδου και την διασφάλιση της παρουσίας τους στο Αιγαίο. Η επιδότηση του πετρελαίου θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ασφυκτική πίεση που δέχονται οι αλιείς, διατηρώντας την αλιευτική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα.

Η ενίσχυση της αλιείας οφείλει να αποτελέσει κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η κρίση στην αλιεία αγγίζει καίρια ζητήματα οικονομικής ευημερίας, εθνικής ασφάλειας και επισιτιστικής επάρκειας. Απαιτείται άμεση και σφαιρική αντιμετώπιση, με την υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα θωρακίσει τον κλάδο και θα διασφαλίσει την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο.