Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι κάμερες των Πρωταγωνιστών ταξίδεψαν στην Κάλυμνο, το νησί του σφουγγαράδων.Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν:Ο Νικόλας Κατσίλης που από μωρό ήθελε να γίνει μόνο ψαράς και τίποτε άλλο. Σήμερα ο 20χρονος ψαράς ταξιδεύει με τα ξιφιάδικα και γυρνάει σπίτι του κάθε 30-40 μέρες. Η κοπέλα του η Ειρήνη όμως, ξέρει ότι αυτή είναι η μοίρα των γυναικών σε τούτο το νησί και δεν διαμαρτύρεται.
Ο Νικόλας Πεταλάς, ιχθυοκαλλιεργητής που ήταν μετανάστης στην Αυστραλία, έβγαλε λεφτά και ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει ένα από τα πιο σύγχρονα ιχθυοτροφεία. Απαντάει σε όλα τα απαγορευμένα ερωτήματα σε σχέση με τα ψάρια ιχθυοτροφείου – τα ψάρια του είναι ανάρπαστα στο εξωτερικό- αλλά τελικά ξεσπά. Θέλει να φύγει και να γυρίσει πίσω στην Αυστραλία, την «ωραία πατρίδα» όπως την ονομάζει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα για καθαρές επιχειρήσεις.
Ο Χρήστος Χιώτης ο ψαράς από την Αίγινα που περιμένει τις μπουλτόζες για να του καταστρέψουν το καΐκι. Ο «Γιάννος» του θα γίνει συντρίμμια κι αυτός θα πάρει 90.000ε από την ΕΕ που επιδοτεί την απόσυρση και την καταστροφή των παλιών καϊκιών της Ευρώπης.
Η Μαρία Δαμανάκη Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια σε θέματα θαλασσών και αλιείας — η οποία θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις μαρτυρίες των ψαράδων αλλά και το ρεπορτάζ των Πρωταγωνιστών.
Video Rating: 5/5