Οι ανησυχητικές ανακαλύψεις σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ψάρια κοντά στις αποχετεύσεις του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία συνεχίζουν να αναστατώνουν την περιοχή. Το μαύρο πετρόψαρο που αλιεύτηκε με υπερβολικά υψηλά επίπεδα καισίου-137, 180 φορές μεγαλύτερα από το νόμιμο όριο ασφαλείας στη χώρα, προκάλεσε ανησυχία στις αρχές.

Η ανάγκη για απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, συνολικού όγκου 1,3 εκατομμυρίων τόνων, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στην περιοχή. Παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), τόσο η Κίνα όσο και το Χονγκ Κονγκ έχουν εκφράσει ανησυχίες και απειλήθηκαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από ιαπωνικές περιοχές.

Ο αξιωματούχος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company (Tepco) δήλωσε πως προσπαθούν να απομακρύνουν τα ψάρια που μπορεί να έχουν μολυνθεί από την περιοχή. Ωστόσο, οι ευρήματα από τις εξετάσεις αναφέρουν πως συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου άνω των 100 μπεκερέλ ανά κιλό έχουν βρεθεί στο λιμάνι του εργοστασίου από τον Μάιο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παρουσιάζονται ως εξαιρετικά υψηλά, με το πετρόψαρο να φτάνει τα 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου-137.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Tepco περί ελάχιστου αντικτύπου στο κοινό και το περιβάλλον, οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος παραμένουν ανησυχητικές και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Η απελευθέρωση του νερού αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, καθιστώντας αυτό το θέμα πιο σημαντικό από ποτέ για την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές χώρες.