Αν, όλοι μαζί, τηρήσουμε τις αρχές της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαριών.

της Ντίνας Γκρουμούτη

 

Ορισμένα είδη ψαριών γίνονται όλο και πιο σπάνια -άρα και ακριβότερα- και αν αυτό συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι τα παδιά μας δεν θα τα γνωρίσουν ποτέ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γι αυτό, δώστε βάση…
Ας αρχίσουμε με ορισμένους σημαντικούς αριθμούς, που δείχνουν το πρόβλημα: 93% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση και 31% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται. Καταναλώνουμε κάθε χρόνο διπλάσια ποσότητα ψαριών απ’ ό,τι πριν 50 χρόνια. Για να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση, αλιεύονται, φυσικά, περισσότερα ψαρικά απ’ όσα θα έπρεπε, ώστε να μην κινδυνεύουν τα αποθέματα. Περισσότερο από το 30% των ψαριών που αλιεύονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχονται από παράνομη και άναρχη αλιεία. Η υπεραλίευση απειλεί σημαντικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με απλά λόγια, αν αυτό δεν σταματήσει, σε λίγα χρόνια ορισμένα ψάρια θα τα βλέπουμε… με το κυάλι.
Και ναι, μπορούμε να βοηθήσουμε στον έλεγχο αυτού του κατήφορου, αν θέλουμε. Με ποιον τρόπο; Να επιλέγουμε για κατανάλωση τα σωστά ψαρικά, που σημαίνει: βιώσιμα ψαρικά, που έχουν αλιευθεί με τρόπο που προστατεύει τα ιχθυαποθέματα και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά.

Ένας πολύτιμος οδηγός καταναλωτή

Με την ελπίδα να περιοριστεί όσο γίνεται o κίνδυνος, η WWF Hellas (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), κυκλοφόρησε στην Ελλάδα έναν  κατατοπιστικό και εύχρηστο “Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών” (http://fishguide.wwf.gr) που τα λέει και τα εξηγεί όλα όπως πρέπει και μας προτρέπει να ενωθούμε σαν καταναλωτές με το σύνθημα “μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά”. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα εργαλείο στα χέρια μας, με στοιχεία διατροφικά, εκπαιδευτικά, βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής πολιτικής και κατ’ επέκταση, οικονομίας. Με λίγα λόγια, ο Fish Guide μας βοηθά να κάνουμε τη σωστή επιλογή όταν αγοράζουμε ψαρικά από το σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο. Αλλά όχι μόνο. Μέσα σ’ αυτόν τον ηλεκτρονικό οδηγό θα βρούμε, ακόμα, ιδέες και συνταγές (από διάσημους σεφ απ’ όλο τον κόσμο) με λιγότερο γνωστά και δημοφιλή, αλλά πολύ εύγευστα ψάρια, που στηρίζουν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF Fish Forward.

Σας δίνουμε εδώ τα σημαντικότερα σημεία, που πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ή καταναλώνουμε ψάρια:

1. Αγοράζουμε πιστοποιημένα ψαρικά. Αναζητάμε τη σήμανση MSC (certified sustainable seafood) ή ASC (certified farmed responsibly) ή τη σήμανση βιολογικής προέλευσης, που αποδεικνύουν ότι προέρχονται από πιστοποιημένους αλιευτικούς στόλους, που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους αλιείας ή αποτελούν προϊόντα υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας.

 

2. Δεν αγοράζουμε και δεν καταναλώνουμε γόνο. Βοηθάμε τις θάλασσες να ξαναγεμίσουν! Ψάρια και θαλασσινά μικρότερα από ένα ορισμένο μέγεθος δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Το μεγέθος στο οποίο επιτρέπεται να πωλείται το κάθε ψάρι είναι συγκεκριμένο. Βεβαιωνόμαστε ότι αγοράζουμε το σωστό μέγεθος και αν είναι πολύ μικρά τα ψάρια ρωτάμε τον ιχθυοπώλη (ελπίζοντας, βέβαια, ότι θα απαντήσει υπεύθυνα). Η ιστορία αυτή, όμως, συνεχίζεται και στο εστιατόριο. Θα έχετε, βέβαια, διαπιστώσει πόσο συχνά αναγράφεται η λέξη “γόνος” στα μενού ταβερνών και εστιατορίων. Ε, αυτόν, δεν τον παραγγέλνουμε ποτέ. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μην τον ξανασερβίρει και το εστιατόριο.

3. Τρώμε το κάθε ψάρι στην εποχή του (που συμπίπτει συνήθως και με την περίοδο επιτρεπόμενης αλιείας του). Η εποχικότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί το διάστημα που το ψάρι δεν βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής.

Ένα άλλο ενδιαφέρον τμήμα του Fish Guide μας συστήνει με έξυπνο τρόπο γνωστά και λιγότερο γνωστά ψάρια, ενώ στο τέλος δίνει και από μια συνταγή τους. Εδώ, μαθαίνουμε και το ελάχιστο επιτρεπτό μέγεθος κατανάλωσης. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος δεν πρέπει να έχει μέγεθος λιγότερο από 20 εκ., η σαρδέλα κάτω από 11 εκ., ο γαύρος κάτω από 9 εκ., ο κέφαλος κάτω από 16 εκ. και η τσιπούρα ελεύθερης αλιείας δεν πρέπει να έχει μήκος λιγότερο από 20 εκ..

Θα τον εντοπίσετε ως http://fishguide.wwf.gr/ ενώ θα είναι σύντομα διαθέσιμος και ως εφαρμογή για κινητά (Fish Guide App). Λειτουργικό  και εύχρηστο, το app θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εντοπίζει άμεσα και στοχευμένα τα ψαρικά που τον ενδιαφέρουν, βάσει φίλτρων αναζήτησης. Όπως και ο ηλεκτρονικός Οδηγός, το app θα περιλαμβάνει συνταγές απ’ όλο τον κόσμο, χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές σχετικά με τα ψαρικά.

Πηγή : http://www.athinorama.gr