Στη Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης, οι ψαράδες βιώνουν ένα μακρόχρονο όνειρο που, μετά από 40 χρόνια αναμονής, επιτέλους ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σημειώθηκε με την υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης σήμερα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης. Το αλιευτικό καταφύγιο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, χαρακτήρισε αυτό το έργο ως “ένα όνειρο 40 χρόνων για τους ψαράδες της Νέας Κρήνης” και υπογράμμισε τη σημασία του. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή της για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Καλαμαριάς και των αρμόδιων υπουργείων που διευκόλυνε την υλοποίηση του έργου.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανελης, επισήμανε ότι το αλιευτικό καταφύγιο θα διευκολύνει τη ζωή των ψαράδων που μέχρι τώρα δεν είχαν έναν ασφαλή χώρο για τα σκάφη τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων, Κωνσταντίνος Παγώνης, εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους ψαράδες, αλλά και τους καταναλωτές προσφέροντας φρέσκα ψάρια.

Το έργο χρηματοδοτείται με 6,6 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2012-2020, με την υλοποίηση από την ΠΚΜ. Το αλιευτικό καταφύγιο θα μπορεί να φιλοξενήσει 83 επαγγελματικά σκάφη και θα εξυπηρετεί τόσο τον δήμο Καλαμαριάς όσο και τον στόλο της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το έργο περιλαμβάνει ποικίλα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων μόλων, κρηπιδωμάτων, χερσαίας ζώνης και άλλων εγκαταστάσεων.

Το έργο σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας των αλιέων που επιχειρούν στην παράκτια περιοχή, καθιστώντας την αλιεία πιο ασφαλή και αποτελεσματική. Επιπλέον, αναμένεται να επιφέρει βελτιώσεις στην παραλία και τη θαλάσσια ζώνη της περιοχής.

Τον αγιασμό της θεμελίωσης πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, Ιουστίνος, και οι ψαράδες δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με πυρσούς κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του έργου.