Με ανακούφιση, οι αλιείς μυδιών στην περιοχή Μάζωμα του Αμβρακικού Κόλπου, είδαν την άρση της απαγόρευσης αλιείας, συγκομιδής και διακίνησης δίθυρων μαλακίων. Η άρση έρχεται μετά από ευνοϊκά αποτελέσματα στις αναλύσεις της Εργαστηριακής Μονάδας Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν εντόπισαν βιοτοξίνες πέραν του επιτρεπτού ορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιανουαρίου, έπειτα από τον εντοπισμό βιοτοξινών σε μύδια που ξεπερνούσαν τα ασφαλή επίπεδα. Η έγκαιρη αντίδραση και η λήψη μέτρων προστασίας απέτρεψαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Η άρση της απαγόρευσης έρχεται ως χαρμόδυνη είδηση για τους αλιείς, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την αναστολή της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα, δίνει το πράσινο φως για την επαναφορά στην αγορά μύδια από το Μάζωμα Αμβρακικού, ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και γευστικής αξίας, αγαπητό στους καταναλωτές.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτινων πόρων και των αλιευμάτων. Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων διασφαλίζει την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.