Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί με το puffer fish (ή αλλιώς “ψάρι φούσκα”) καθώς και για τις επικίνδυνες για τον οργανισμό συνέπειες, εφόσον καταναλωθεί.

Ένας άτυχος Βραζιλιάνος άνδρας λοιπόν, ο Magno Sergio Gomes, έχασε τη ζωή του μετά την κατανάλωση ενός ιδιαίτερα νόστιμου αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνου ψαριού, pufferfish. Ο Gomes, 46 ετών, βίωσε μια τραγική κατάληξη, όταν επιχείρησε να μαγειρέψει και να καταναλώσει ένα τέτοιο ψάρι, το οποίο του είχε δοθεί ως δώρο από έναν φίλο του.

Ο Gomes, όπως αποκάλυψε η αδερφή του Myrian Gomes Lopes, δεν είχε καμία εμπειρία στην προετοιμασία του pufferfish, το οποίο περιέχει ένα θανατηφόρο δηλητήριο γνωστό ως tetrodotoxin.

Το δηλητήριο αυτό βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και στα γεννητικά όργανα του ψαριού και είναι περίπου 1.000 φορές πιο θανατηφόρο από το κυάνιο.

Ο Gomes και ο φίλος του, παρά την έλλειψη εμπειρίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία του pufferfish. Λίγο μετά την κατανάλωση του ψαριού και συγκεκριμένα μία ώρα αργότερα και οι δύο άνδρες παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Gomes, δυστυχώς, υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε.

Η κατάσταση του Gomes παρέμεινε κρίσιμη για αρκετές εβδομάδες και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της δηλητηρίασης. Στις 27 Ιανουαρίου, ο Gomes απεβίωσε, έχοντας νοσηλευθεί για 35 ημέρες.

Η Myrian Gomes Lopes, περιγράφοντας την τραγική απώλεια του αδερφού της, ανέφερε ότι οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η αιτία θανάτου ήταν η δηλητηρίαση από το tetrodotoxin, το οποίο είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλο του άτυχου άνδρα. Τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Gomes υπέστη σοβαρές κρίσεις επιληψίας, επιδράσεις που επηρέασαν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Παρόλο που ο Gomes δεν κατάφερε να επιβιώσει, ο φίλος του που τον συνόδευσε στην κατανάλωση του pufferfish, τελικά κατόρθωσε να ξεπεράσει τις συνέπειες της δηλητηρίασης, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα με την κινητικότητα των ποδιών του.

Η κατανάλωση του pufferfish αποτελεί δημοφιλή έθιμο στην Ιαπωνία, όπου το ψάρι αυτό είναι γνωστό ως fugu. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά υψηλής επικινδυνότητας του, η προετοιμασία του fugu απαγορεύεται σε όσους δεν κατέχουν ειδική άδεια επεξεργασίας. Ακόμη και οι εξειδικευμένοι chefs του fugu κινδυνεύουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ψαριού, καθώς η παραμικρή αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση ή ακόμη και θάνατο.

Η τραγική περίπτωση του Gomes αποτελεί μία επιτακτική υπενθύμιση της ανάγκης να χειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή οποιοδήποτε ψάρι ή άλλο τρόφιμο που ενδέχεται να περιέχει επικίνδυνες ουσίες. Η υγεία μας είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο για χάρη μιας στιγμής γευστικής απόλαυσης.